Hacamat Nedir?

Hacamat antik çağlardan süre gelen tamamlayıcı ve geleneksel bir tedavidir. Kupa, hacamat tedavilerine ait ilk yazılı kaynak antik Mısır dönemine aittir. Neredeyse tüm uygarlıkların ortak mirası haline gelen kan alma tedavileri 3000 yıl önce ilk defa Mısır’da uygulanması ile Yunan ve Roma uygarlıklarına da taşınmıştır.

Hacamat, vücudun kirli kandan temizlenip arınmasını ifade etmektedir. Temel olarak vücudun belirli yerlerine kesiler atılır, atılan bu kesilerden kupa ile kirli kan vakumlanarak atılır. Kupa tedavisi için vücudun genellikle akupunktur noktaları, patolojik bölge ya da çevresine ve vücuttaki ağrılı bölgelere uygulanarak vücuttan hastalık yapan maddelerin atılımı sağlanır.

Hacamat işlemi en çok sırt bölgesine uygulanmaktadır. Sırt bölgesinde özellikle skapula arası paravertebral bölge, göğüs, 7. servikal bölge, karın kalça ve omuz başları hacamat için kupaların yerleştirildiği hacamat işleminin uygulandığı bölgelerdir. Hacamat için boyunda  7.servikal ve her iki kulak posteroinferior bölgeleri tercih edilmektedir. Bacak, kalça ve baş hacamatın yaygın olarak yapıldığı diğer alanlardır.

Hacamat ile kupa tedavisi, vücuda uygulanması ile birçok sağlık sorununu hafifletme etkisine sahiptir. Hacamat iltihaplı hastalıklara, şişliklere, vücuttaki ağrılara tedavi amaçlı uygulanır. Üşütmeye bağlı yorgunluk ve halsizlik, kas ağrıları, boyun tutulması, öksürük, sırt, omuz, bel ve boyun ağrılarında rahatlama amacıyla uygulanmaktadır. Kas kireçlenmesi, romatizma, soğuk algınlığı, sinirsel kasılmalar, selülit, migren, kulunç ve göbek düşmesi için hacamat ya da kuru kupa uygulanmaktadır. Vücuttan hacamat ile kan aldırmak göz ağrısı çekenler için de bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Bölgesel ağrı ve şikayete göre, hacamat kupaları uygun görülen bölgeye yerleştirilerek, manuel pompayla deri kabartılır. Uyuşan bölge ve kabaran deri, kesici aletle derin olmaması şartıyla cilde 0.1-0.2 mm’ lik kesikler atılır. Cilde atılan kesiklerin olduğu bölgeye kupalar yerleştirilerek, manuel pompa yardımıyla tekrar negatif basınçla kupanın havası alınarak kupanın vücuda yapışması ve kanın kupa içine dolması sağlanmaktadır. Bu işlem kupa içerisinde biriken kirli kanın renginde açılma gözlenene kadar genellikle üç defa tekrar edilmektedir. İyileşmenin hızını kolaylaştıracağı, skar dokusunu azaltacağı için cilde atılan çizikler, cild kıvrımlarına paralel olması önerilmektedir. Hacamat işleminden iki üç gün önce, işlem sonrası ise bir hafta proteinden fakir, hayvansal gıda tüketiminden uzak diyet önerilmektedir. İşlem aç karna da yapılabilir, çünkü beslenme sonrası mezenterik arter dolaşımının artması ile cilde giden kan akımı azalmaktadır. İşlem sonrası ise hacamat yaptırmış kişinin en az üç gün banyo yapmaması önerilmektedir. Hacamat işlemi 2 yaş altı ve 70 yaş üzeri kişilere uygulanması uygun görülmemektedir.

Hacamat işleminin ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Alanında uzman olmayan kişiler tarafından steril olmayan şekillerde yapılan hacamat enfeksiyona yol açabilir.

Fizyoterapist Mehmet Ali Özdemir Kayseri’de evde hacamat tedavisi uygulamaktadır. İletişim, bilgi ve randevu için 0543 889 6281

150 kere okundu

İlginizi Çekebilir

İnme Fizik Tedavisi

İnme sonrası hastalar mutlaka fizik tedavi almalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon müdahaleleri inme sonrası tedavinin …

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super